cambridge dieet succes

Cambridge dieet en de 10 grootste risico’s die je moet weten!

Het ene dieet is de ander niet. Zo zijn er ladingen diëten op de markt en is het soms moeilijk te bepalen welke hiervan de beste is, maar ook op welke dingen je moet letten bij bepaalde diëten. Nu is het Cambridge dieet een bekend dieet en zijn er ook een hoop Nederlanders wel succesvol mee afgevallen. Toch zijn er ook steeds meer ervaringen, onderzoeken en feiten waaruit blijkt dat het helemaal niet allemaal zo rooskleurig is (lees dit kritische artikel over het Cambridge dieet op Degezondekeuze.nl). Naast grote successen die het dieet kent gaan we je daarom ook de risico’s van het dieet laten zien. Zodat je weet waaraan je begint wanneer je van plan bent het dieet te gaan volgen.

Wat is het Cambridge dieet?

Het Cambridge dieet is ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge in de jaren 70, door voedingswetenschapper Dr. Alan Howard en sindsdien verspreid over de hele wereld en tot in bijna 40 landen bekend geworden in de wereld van het afvallen.

Ook vandaag de dag is het nog steeds populair en ook naar de toekomst toe zal de groei alleen nog maar groter worden. Terecht of is dit alles alleen maar gebaseerd op een voortdurende hype? Er zijn inmiddels zoveel diëten bijgekomen met alle kennis van NU, nieuwe wetenschappelijke onderzoeken, meer inzichten over gezondheid en de lange termijn resultaten die je ook in de ervaringen kunt terugvinden van gebruikers.

Reden te meer om eens dieper in te gaan op het Cambridge dieet om te kijken of deze manier van afvallen nog steeds stand houdt.

Hoe werkt het Cambridge dieet?

De basis ligt in het verlagen van je calorieën en jou lichaam in staat krijgen van ketose. Ketose is een toestand van je lichaam waarbij er geen energie wordt gehaald uit voeding die je binnenkrijgt, maar deze wel wint uit opgeslagen lichaamsvet. Dit doe je door geen koolhydraten te eten en juist meet eiwitten, gecombineerd met de nodige vetten. Je kunt de ketose staat van je lichaam controleren door gebruik te maken van ketosestrips.

Je mag geen (tot een max van 20 gram) koolhydraten eten per dag. Hierbij blijft je lichaam in staat van ketose. Wil je dit doorbreken, dan neem je gewoon simpelweg een koolhydraatrijke maaltijd. Hierdoor komt je lichaam uit ketose toestand en zal je weer energie gaan halen alles wat je eet en drinkt.

Ketose is inderdaad effectief (tijdelijk) om gewicht te verliezen, bij het Cambridge dieet 500 doe je dit met ongeveer 460 calorieën per dag, oplopend tot boven de 800 met de andere varianten.

De 10 risico’s van het dieet die je moet weten voor je begint!

Nu kun je wel snel afvallen met het dieet, er zitten ook risico’s aan verbonden. Deze lopen flink uiteen en zijn natuurlijk voor iedereen verschillend. Helaas zijn het geen uitzonderingen op de regel en komen ze vaker voor onder meerdere gebruikers. We hebben een lijstje gemaakt van de meest voorkomende risico’s van het Cambridge Dieet Weight Plan.

Snel afvallen maar niet alleen vetmassa

Je gaat snel afvallen, maar doordat je dit heel drastisch doet bestaat dit niet alleen uit vetmassa. Met name de eerste 7 tot 14 dagen ga je ook veel vocht verliezen. Hierdoor lijkt het of je snel afvalt, maar dit is niet alleen buikvet. Daarbij is de kans groot dat je ook spiermassa gaat verbranden, doordat je bij lange na niet genoeg calorieën inneemt om je spiermassa te beschermen of genoeg eet om alle energie uit je voeding te halen.

Mislopen van belangrijke voedingsstoffen

Je gaat hoe dan ook essentiële voedingstoffen mislopen zoals kalium, calcium, natrium, vitamines, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen. Dit is niet alleen ongezond maar kan ook voor klachten zorgen.

Strikt dieet en moeilijk vol te houden

Het dieet kent veel restricties en is erg streng. Hierdoor moet je veel discipline hebben om het vol te houden. Want je gaat het echt wel merken dat je bezig bent met het Cambridge dieet, het is namelijk een aanslag op je lichaam.

Gezondheidsklachten kunnen optreden

Je kunt tijdens het dieet last krijgen van de volgende gezondheidsklachten namelijk hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, depressie, spierpijn, buikpijn en andere klachten. Houd hier dan ook zeker rekening mee wanneer je gaat beginnen met het dieet.

Grote kans op het jojo-effect

De kans dat je na het dieet gaat jojoën is groot. En ook vele malen groter dan bij andere diëten. Dit komt omdat je op een spaarstand opereert tijdens het dieet en na het dieet weer normaal gaat eten. Je zal dan in 1 keer veel zwaarder worden en misschien nog veel met meer kilo’s overgewicht! Behoed jezelf dan ook van dit soort effecten door goed op te letten of helemaal niet met het dieet te beginnen op de eerste plaats.

Slechte adem tijdens het dieet

Doordat je lichaam in staat van ketose is, kan je een slechte adem krijgen. Zeer vervelend in sociale kringen en natuurlijk ook voor jezelf. Je kan namelijk ook niet even een snoepje of wat verfrissende kauwgom nemen, want deze zijn niet toegestaan tijdens het dieet.

Het is geen goedkoop, maar zeer duur dieet

Je betaald gemiddeld 3,- voor de Cambridge dieet producten. Waardoor het totaal aan het einde van de maand flink oploopt. Hiermee is het zeker geen goedkoop dieet. Er zijn veel goedkopere manieren waarmee je ook snel gaat afvallen, maar niet zoveel geld kwijt bent. Verder zal je wellicht ook nog voor de kosten van de consulent moeten betalen, immers zit die er ook niet voor niks.

Verplicht naar een consulent

En je moet verplicht naar deze consulent. Je gaat eerst een afspraak maken voor een intake, wordt gewogen en maakt een plan van aanpak. Tijdens het dieet heb je ook contact met de consulent. Deze begeleid je tot aan het einde van het dieet. Je kunt het Cambridge dieet niet volgen zonder consulent en ook de Cambridge dieet producten niet zomaar kopen in de winkel of online, enkel via hem of haar.

Continue een extreem hongergevoel

Honger zal zeker optreden in grote mate. Dit kan zeer irritant zijn en je hunkering naar lekker eten en drinken zal enorm toenemen. Je moet dan ook wederom echt zeer gedisciplineerd zijn om hier niet aan toe te geven. Dan is de kracht van het dieet namelijk in 1 keer weg. En moet je ook weer opnieuw beginnen met ketose, dit proces vergt ook een behoorlijk doorzettingsvermogen de eerste dagen!

Geen totaaloplossing en hulp na het dieet

Klaar met het dieet – en hoe dan verder? Want je krijgt geen begeleiding na het dieet en hebt ook geen ‘gezondere’ leefstijl voor jezelf ontwikkeld. Tenzij je het Cambridge dieet voor de rest van jouw leven gaat volgen (dat kan natuurlijk nooit) zal je dan ook alsnog een heel andere leefstijl moeten bepalen voor jezelf. Waarom hier dan niet gelijk mee beginnen?

Samenvatting van Cambridge dieet

Het zorgt er inderdaad voor dat je snel gaat afvallen, maar slechts tijdelijk. Het is ongezond, is moeilijk vol te houden, kan allerlei vervelende klachten krijgen en is daarbij ook nog eens duur. Heb je dat ervoor over dan is het kennelijk iets voor jou, voor de meesten is het echter verre van een ideaal dieet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *